Alapanyagok

Amennyiben egyedi bútort, nyílászárót szeretne rendelni, az első és legfontosabb, hogy eldöntse, milyen anyagból szeretné azt. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, illetve megfontolni, hogy ezen szempontok közül Ön melyeket szeretné előnyben részesíteni. A különböző bútoralapanyagok, fafajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek és az áruk is különböző. A következőkben felsoroljuk a legfontosabb alapanyagokat, hogy segítsünk Önnek a döntésben.

Tömörfa:

beépített szekrény, bútor készítés, fa nyílászárók, egyedi konyhabútor, konyabútor, konyhaszekrény, előszoba bútor, egyedi bútorgyártás

A tömörfa (természetes fa) a bútorgyártás legkiválóbb alapanyaga. A tömörfából készült bútorok a legtartósabbak. Ha leendő bútora élettartamát helyezi előtérbe, ez a megfelelő alapanyag, azonban néhány dologra érdemes odafigyelni a tömörfánál. Főleg korpuszos bútorok esetében nagyon fontos, hogy a faanyag legyen megfelelően kiszárítva, hiszen ellenkező esetben a fa vetemedhet, megrepedhet és ez a későbbiek folyamán már nem javítható. Vegyük figyelembe azt is, hogy a leendő bútort mire szeretnénk használni, hiszen a fa keménysége ilyen szempontból meghatározó. Keménységi szempontból a fákat három csoportba sorolhatjuk: vannak puha, félkemény és kemény fafajták. Általában azonban elmondható, hogy puha fája a tűlevelűeknek van, míg a keményfák lombhullatók. A puha fa felülete még körömmel is megsérthető – ezért érdemes a felhasználás jellegét figyelembe venni a faanyag kiválasztásánál.

A természetes fának szép mintázata, kellemes színe van, valamint messzemenően erősebb és tartósabb, mint a mesterségesen előállított bútorlapok. Példaképpen még a kevésbé tartósnak ítélt nyírfa élettartamát is száraz körülmények között mintegy 500 évre becsülik. A bútorlapok ezzel nem tudnak versenyre kelni. Ennek megfelelően a tömörfa jóval drágább a bútorlapoknál, de még a különböző fafajták ára között is jelentős lehet az eltérés.

Rétegragasztott fa:

bútor készítés, beépítettt konyhabútor, előszoba szekrény, gardrób szekrények, bútorkészítés, egyedi fa nyílászárók, egyedi fa ablak, egyedi fa bútorok

Napjainkban a fa nyílászárók hossztoldott vagy toldásmentes, 3 vagy 4 rétegragasztott alapanyagból készülnek, megakadályozva a fa vetemedését. Alapanyagok lehetnek: lucfenyő, erdei- vagy borovi-fenyő, vörösfenyő, meranti, tölgy vagy akár egyéb egzóta (trópusi) fafajták.

MDF lap:

fa nyílászárók, fa bejárati ajtó, fa ajtó, fa beltéri ajtó, fürdőszoba bútor, szobabútor készítés, fa ablak, fa ablakok

Az MDF az angol “medium-density fibreboard” rövidítése, mely lefordítva “közepes sűrűségű farostlemezt” jelent. Ezeket a lapokat finomra őrölt farostból préselik, ezért felületük sima, és a tömörfához hasonlóan marhatók, profilozhatók (ellentétben a klasszikus bútorlappal). Ezen felül színre pácolhatók, jól furnérozhatók, de leginkább fóliázzák őket, aminek következtében a lapok teljes felülete és élei vízállóak lesznek. Ez a fólia lehet fautánzatú (erezetmintázatos), de lehet egyszínű is. A fenti kedvező tulajdonságai miatt széles körben alkalmazzák a bútorgyártásban, különösen mint szekrény- vagy ajtófront. A tömörfánál olcsóbb, de kevésbé tartós.

Furnérozott bútorlap:

bútor készítés, beépítettt konyhabútor, előszoba szekrény, gardrób szekrények, bútorkészítés, egyedi fa nyílászárók, egyedi fa ablak, egyedi fa bútorok

Ebből az alapanyagból magasabb árfekvésű bútorokat készíttethetünk. Ez a bútorlap bármely fafajtából elkészíthető. A fát válogatva (hogy az erezet folytatólagos legyen) pár mm-es szeletekre darabolják és préselik össze és ezt dolgozzák rá egy „hordozó” anyagra, pl. faforgácslapra, vagy rétegelt lemezre. Végül a furnérozást felület kezelik, ami lehet lenolaj, lehet lakkozás, vagy színre pácolás és lakkozás. Így egy olcsóbb fafajta, pl.: fenyőfa akár cseresznyeszínre is pácolható, illetve lakkozással tartósabbá tehető. A színfurnérozott ajtólapokkal ellátott bútorok korpuszai lehetnek sima laminált lapból is, igényesebb kivitelnél pedig a szekrény korpuszát és belső polcait is lehet furnérozottra kérni.

Laminált bútorlap:

asztalos, asztalos Budapest, konyhabútor készítés, egyedi bútor készítés, irodabútor, egyedi bútor, fa lépcső, egyedi fa bútorok

A legolcsóbb alapanyag, minősége ennek megfelelően gyenge. Faforgácsból készül, melyet ragasztóanyaggal együtt préselnek össze, végül felületét laminálják, vagyis műanyag bevonattal látják el. A kész bútoron a lapok látható éleit élzárókkal takarják el, illetve próbálják meg vízhatlanná tenni. Mivel olcsó és könnyen kezelhető, mára a legelterjedtebb bútor-alapanyaggá vált. Minősége viszont nem említhető egy lapon a tömörfáéval, anyaga sokkal gyengébb, ezért nem lesz tartós a belőle készült bútor, ráadásul nem is javítható.