Alapanyagok

Amennyiben egyedi bútort, nyílászárót szeretne rendelni, az első és legfontosabb, hogy eldöntse, milyen anyagból szeretné azt. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, illetve megfontolni, hogy ezen szempontok közül Ön melyeket szeretné előnyben részesíteni. A különböző bútoralapanyagok, fafajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek és az áruk is különböző. A következőkben felsoroljuk a legfontosabb alapanyagokat, hogy segítsünk Önnek a döntésben.

Tömörfa:

beépített szekrény, bútor készítés, fa nyílászárók, egyedi konyhabútor, konyabútor, konyhaszekrény, előszoba bútor, egyedi bútorgyártás

A tömörfa (természetes fa) a bútorgyártás legkiválóbb alapanyaga. A tömörfából készült bútorok a legtartósabbak. Ha leendő bútora élettartamát helyezi előtérbe, ez a megfelelő alapanyag, azonban néhány dologra érdemes odafigyelni a tömörfánál. Főleg korpuszos bútorok esetében nagyon fontos, hogy a faanyag legyen megfelelően kiszárítva, hiszen ellenkező esetben a fa vetemedhet, megrepedhet és ez a későbbiek folyamán már nem javítható. Vegyük figyelembe azt is, hogy a leendő bútort mire szeretnénk használni, hiszen a fa keménysége ilyen szempontból meghatározó. Keménységi szempontból a fákat három csoportba sorolhatjuk: vannak puha, félkemény és kemény fafajták. Általában azonban elmondható, hogy puha fája a tűlevelűeknek van, míg a keményfák lombhullatók. A puha fa felülete még körömmel is megsérthető – ezért érdemes a felhasználás jellegét figyelembe venni a faanyag kiválasztásánál.

A természetes fának szép mintázata, kellemes színe van, valamint messzemenően erősebb és tartósabb, mint a mesterségesen előállított bútorlapok. Példaképpen még a kevésbé tartósnak ítélt nyírfa élettartamát is száraz körülmények között mintegy 500 évre becsülik. A bútorlapok ezzel nem tudnak versenyre kelni. Ennek megfelelően a tömörfa jóval drágább a bútorlapoknál, de még a különböző fafajták ára között is jelentős lehet az eltérés.

Rétegragasztott fa:

bútor készítés, beépítettt konyhabútor, előszoba szekrény, gardrób szekrények, bútorkészítés, egyedi fa nyílászárók, egyedi fa ablak, egyedi fa bútorok

Napjainkban a fa nyílászárók hossztoldott vagy toldásmentes, 3 vagy 4 rétegragasztott alapanyagból készülnek, megakadályozva a fa vetemedését. Alapanyagok lehetnek: lucfenyő, erdei- vagy borovi-fenyő, vörösfenyő, meranti, tölgy vagy akár egyéb egzóta (trópusi) fafajták.

MDF lap:

fa nyílászárók, fa bejárati ajtó, fa ajtó, fa beltéri ajtó, fürdőszoba bútor, szobabútor készítés, fa ablak, fa ablakok

Az MDF az angol “medium-density fibreboard” rövidítése, mely lefordítva “közepes sűrűségű farostlemezt” jelent. Ezeket a lapokat finomra őrölt farostból préselik, ezért felületük sima, és a tömörfához hasonlóan marhatók, profilozhatók (ellentétben a klasszikus bútorlappal). Ezen felül színre pácolhatók, jól furnérozhatók, de leginkább fóliázzák őket, aminek következtében a lapok teljes felülete és élei vízállóak lesznek. Ez a fólia lehet fautánzatú (erezetmintázatos), de lehet egyszínű is. A fenti kedvező tulajdonságai miatt széles körben alkalmazzák a bútorgyártásban, különösen mint szekrény- vagy ajtófront. A tömörfánál olcsóbb, de kevésbé tartós.

Furnérozott bútorlap:

bútor készítés, beépítettt konyhabútor, előszoba szekrény, gardrób szekrények, bútorkészítés, egyedi fa nyílászárók, egyedi fa ablak, egyedi fa bútorok

Ebből az alapanyagból magasabb árfekvésű bútorokat készíttethetünk. Ez a bútorlap bármely fafajtából elkészíthető. A fát válogatva (hogy az erezet folytatólagos legyen) pár mm-es szeletekre darabolják és préselik össze és ezt dolgozzák rá egy „hordozó” anyagra, pl. faforgácslapra, vagy rétegelt lemezre. Végül a furnérozást felület kezelik, ami lehet lenolaj, lehet lakkozás, vagy színre pácolás és lakkozás. Így egy olcsóbb fafajta, pl.: fenyőfa akár cseresznyeszínre is pácolható, illetve lakkozással tartósabbá tehető. A színfurnérozott ajtólapokkal ellátott bútorok korpuszai lehetnek sima laminált lapból is, igényesebb kivitelnél pedig a szekrény korpuszát és belső polcait is lehet furnérozottra kérni.

Laminált bútorlap:

asztalos, asztalos Budapest, konyhabútor készítés, egyedi bútor készítés, irodabútor, egyedi bútor, fa lépcső, egyedi fa bútorok

A legolcsóbb alapanyag, minősége ennek megfelelően gyenge. Faforgácsból készül, melyet ragasztóanyaggal együtt préselnek össze, végül felületét laminálják, vagyis műanyag bevonattal látják el. A kész bútoron a lapok látható éleit élzárókkal takarják el, illetve próbálják meg vízhatlanná tenni. Mivel olcsó és könnyen kezelhető, mára a legelterjedtebb bútor-alapanyaggá vált. Minősége viszont nem említhető egy lapon a tömörfáéval, anyaga sokkal gyengébb, ezért nem lesz tartós a belőle készült bútor, ráadásul nem is javítható.

Felületkezelés

bútor készítés, beépítettt konyhabútor, előszoba szekrény, gardrób szekrények, bútorkészítés, egyedi fa nyílászárók, egyedi fa ablak, egyedi fa bútorok

A famegmunkálás egyik legkényesebb folyamata a felületkezelés. A felületkezelés következtében a fa védetté válik a mechanikus és légköri behatásokkal szemben. Azért, hogy a fa valóban szép, és tartós legyen, elengedhetetlen a minőségi ipari festés, ahol a szerkezet minden egyes részét megvédjük az időjárás viszontagságaitól az UV sugárzástól, a csapadéktól, párától. Az ipari festés előnye az utólagos házilag történő festéssel szemben, hogy a különböző szerkezeti elemek különállóan vannak kezelve, üveg, vasalat, gumi, vízvetők alatt egyaránt, ami házilag nem kivitelezhető, rövid időn belül az ablakok belső károsodásához vezet, így hamar tönkremennek és a fa ablak presztízsét veszti.

További előnye a megfelelő rétegvastagság. Ennek felhordása nagynyomású festékszóró berendezéssel, festőkamrában történik, amitől szép és sima, tartós lesz a felület. A felületkezelés három rétegben történik. Első a pácolás, ami biztosítja az egyenletes színt. A második réteg egy közbenső szálkötő alapozó. Ez színtelen, csiszolható réteg a kiváló sima felület elérésére. Ez fújással történik 100-120 mikron vastagságban. A harmadik réteg a fedőlazúr ami 250 mikron vastagságban kerül felhordásra fújással, ez adja meg a fényét és hatását.

Színskálánk széles választékából mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.

beépített szekrény, bútor készítés, fa nyílászárók, egyedi konyhabútor, konyabútor, konyhaszekrény, előszoba bútor, egyedi bútorgyártás

Üveg

asztalos, asztalos Budapest, konyhabútor készítés, egyedi bútor készítés, irodabútor, egyedi bútor, fa lépcső, egyedi fa bútorok

Hőszigetelő üveg: Kettő vagy több rétegű üveg légmentes összeragasztása, amely kitűnő szigetelést, biztosit az ajtó illetve ablak számára. Régebben készült ablakok és ajtók üvegeinek hőszigetelési értéke k = 2,8 W / m2 K, ezután jött a mindig 2 réteg üveggel készült ablakok és ajtók melyek hőszigetelési értéke Ug=1,4 W / m2 K és gázzal töltve Ug=1,1W / m2 K. Ezután a jöttek a 3 rétegű üvegezéssel készülő nyílászárók, ahol az üvegek hőszigetelési értéke Ug=0,7 W / m2 K

Hangszigetelő üveg: az ajtók és ablakok a hőszigetelő üvegrendszer mellet készülhetnek hangszigetelő üvegrendszerrel is. A két rendszer alkalmazás nem zárja ki egymást. A hangszigetelő nyílászárók beépítés zajos helyekre kerül beépítésre. A kétrétegű hőszigetelő üveggel készült ablak és ajtó üvegének hangszigetelése 33 dB.

Kétrétegű hőszigetelő üveg: általában 2 db 4 mm-es üveg összeragasztása 16 mm-es távtartóval. A nyílászáró szerkezetébe kerülő üveg többféle “Ug” értékkel készülhet. – hőszigetelő ablak és ajtó üveg: 4-16-4 Ug = 2,8 W / m2 K,

Háromrétegű üveg: ezzel az üvegszerkezettel a nyílászáró hőszigetelése nagyon sokat javul, 3 db 4 mm-es üveg összeragasztásával készül.

Hőszigetelő ablak és ajtó üveg: 4-12-4-12-4 Ug = 0,7 W / m2 K

Lágyfémbevonatos üveg: a kettő vagy 3 rétegű üvegszerkezetnél használják mely a szerkezet hő átbocsátási tényezőjét javítja. A ma gyártott ajtók és ablakok szerkezetébe kerülő többrétegű üvegek mindegyikében használatos. A lágy fémbevonatos üveg az ablakokon és ajtókon levő átláthatóságot nem korlátozza.

Nap és fényvédő üveg: ide sorhatóak a parsol, stopsol és reflexiós üvegek. Az ablakokba beépített fényvisszaverő üvegek szerepe az erős napsugárzás elleni védelem. A nyílászárókba épített fényvisszaverő üvegek egészségre gyakorolt negatív hatása végett sokan ellenzik ezen üvegek használatát. Argon gáz: az ajtók és ablakok számára készült üvegek közötti rés kitöltésére használják, mely növeli az üveg hőszigetelését.

Argon gáz: az ajtók és ablakok számára készült üvegek közötti rés kitöltésére használják, mely növeli az üveg hőszigetelését.

Katedrál és savmart üveg: a nyílászárókba épített katedrál illetve savmart üveg funkciója lehet díszítés valamint az átláthatóság korlátozása.

Edzett üveg: fa ajtó és fa ablak szerkezetinkbe edzett üveget is beépíthetünk, sérülés esetén az üveg nem törik szilánkosra, apró darabokra hullik szét és nem okoz balesetet.

Vasalat

beépített szekrény, bútor készítés, fa nyílászárók, egyedi konyhabútor, konyabútor, konyhaszekrény, előszoba bútor, egyedi bútorgyártás

A „bukó-nyíló“ az ablakok Közép- és Kelet-Európában leginkább elterjedt nyitási módja, de ez a kényelmes megoldás sok más országban is nagyon kedvelt. A „bukó-nyíló technológia” egy kézmozdulattal teszi lehetővé az ablakszárny problémamentes buktatását és nyitását. A Roto NT az egyik legsikeresebb ilyen jellegű vasalat rendszer világszerte.

A Roto NT rendszerben a vasalat minden alkatrésze egy központi záróegységbe integrálódik. A rendszer már alapkivitelében is magas fokú biztonságot nyújt. Rendkívül kényelmesen kezelhető és a mechanikus, vagy elektronikus alkatrészek, pl. betörésjelző, termosztát- és szellőzésvezérló problémamentes integrálását teszi lehetővé. Az elegáns „Silberlook” kivitel összetéveszthetetlenné teszi a Roto NT-t. Ezeket a meggyőző szerelési tulajdonságok egészítik ki. A Roto NT vasalatok a legkülönbözőbb ablakméretekhez és ablakformákhoz alkalmazhatóak.

bútor készítés, beépítettt konyhabútor, előszoba szekrény, gardrób szekrények, bútorkészítés, egyedi fa nyílászárók, egyedi fa ablak, egyedi fa bútorok

Blum vasalat

fa nyílászárók, fa bejárati ajtó, fa ajtó, fa beltéri ajtó, fürdőszoba bútor, szobabútor készítés, fa ablak, fa ablakok

A világ egyik vezető vasalat gyártójaként kiváló minőségű termékekkel áll rendelkezésre.
Ötletes mozgások, maximális helykihasználások, tökéletes nyitások és zárások jellemzik a terméket.
A BLUM tökéletessége az ÖN konyháját is komfortossá varázsolja.
A ma zajos rohanó világunkban egy konyhaajtó csendes csukódása, egy fiók könnyű nyitása, lágy záródása elengedhetetlen egy konyhában, hisz gondoljunk csak bele hányszor is használjuk fiókjainkat, konyhaajtóinkat.

A Blum vasalatok a bútorok nyitását és zárását élménnyé teszi és növeli a mozgási komfortot minden lakrészben, de mindenek előtt a konyhában.

A Blum vasalatrendszer átgondolt funkcióval, felismerhető design-nal és hosszú élettartammal győzi meg Önt. Lelkesedést vált ki Önből a csillapított záródású fémoldalas fiók, pánt, kamravasalat, felnyíló vasalat és a konyhai munkát érzelemteli élménnyé teszi.

Blum felnyíló rendszerek

Felnyíló rendszerek esetén az előlapok felfelé mozognak, ami szabad hozzáférést tesz lehetővé a felső szekrények belsejeihez.

Az AVENTOS felnyíló rendszer magas használati komfortjáról győzi meg Önt: A felnyíló vasalatok könnyen nyithatók, minden kívánt helyzetben megállíthatók és a BLUMOTION-nek köszönhetően lágyan és halkan záródnak.

Az AVENTOS további előnye a magas stabilitás, az elegáns design és a hosszú élettartam.

AVENTOS HF harmonika felnyíló ajtókhoz

AVENTOS HF esetén az előlap nyitás közben középen harmonikaszerűen hajlik össze. Ideális magasabb felsőszekrényekhez, itt a fogantyú minden helyzetben jól elérhető marad. Különböző magasságú előlapok is szerelhetők AVENTOS HF vasalattal.

A harmonika felnyíló vasalat könnyen nyitható, minden kívánt helyzetben megáll a BLUMOTION-nek köszönhetően lágyan és halkan záródik.

AVENTOS HS felbillenő ajtókhoz

AVENTOS HS vasalattal az egyrészes előlap a korpusz fölé billen. A felbillenő vasalat helyes választás párkányléccel vagy egyéb díszítő elemmel ellátott szekrények esetén.

A felbillenő vasalat könnyen nyitható, minden kívánt helyzetben megáll a BLUMOTION-nek köszönhetően lágyan és halkan záródik.

AVENTOS HL felnyíló lift ajtókhoz

AVENTOS HL esetén az egyrészes előlap függőlegesen felfelé mozog. Ez a vasalat ideális olyan magas- vagy felső szekrénynek, amelyek felett még előlap vagy párkányléc is található.

A felnyíló lift vasalat könnyen nyitható és minden kívánt helyzetben megállítható. Az integrált BLUMOTION-nek köszönhetően lágyan és halkan záródik.

AVENTOS HK felnyíló vasalat

AVENTOS HK esetén az egyrészes előlap felfelé nyílik. Optimális olyan csökkentett magasságú korpuszoknál használni, mint a magas szekrény, a hűtő feletti vagy a felsőszekrény.

A felnyíló vasalat könnyen nyitható, minden kívánt helyzetben megáll a BLUMOTION-nek köszönhetően lágyan és halkan záródik.

SERVO-DRIVE AVENTOS felnyílóhoz

Új könnyedség felnyíló ajtókhoz

A SERVO-DRIVE AVENTOS elekrtonikus nyitásrásegítéssel a felnyíló ajtók kezelése különleges élmény: Legyen az harmonika felnyíló-, felbillenő-, lift- vagy felnyíló vasalat – az ajtó nyitásához elegendő az előlap könnyed megnyomása, a záráshoz pedig a kapcsoló egyszerű működtetése. SERVO-DRIVE AVENTOS vasalathoz – nyit, zár, mozog.

Blum kivetőpántrendszerek

A kivetőpántok összekötik a bútorajtót a korpusszal. Kivetőpánttípusok szerint az ajtók különböző nagyságú szögben nyithatók.

BLUMOTION társításával kivetőpántjaink az ajtókat lágyan és halkan zárják.

CLIP top

A nagy nyitásszög a szekrénybelsők komfortos hozzáféréséről gondoskodik. A magas beállítási komfort, a könnyű, szerszám nélküli szerelés és leszerelés, a sokoldalú felhasználási lehetőség és az elegáns design éppúgy a CLIP top kivetőpántot tünteti ki.

BLUMOTION társításával a lendülettel mozgó ajtók lágyan és halkan záródnak.

TIP-ON ajtókhoz

A mechanikus nyitásrásegítés fogantyú nélküli bútorokhoz

Elegendő egy könnyed megnyomás és a bútorajtók egy kellemes nyitásszögben nyílnak úgy, hogy a fogantyú nélküli ajtót a továbbnyitáshoz kényelmesen el lehessen érni.

Blum kihúzórendszerek

A kihúzórendszerek megtalálhatók a konyhában, a fürdőszobában, a nappaliban valamint az irodában. Ezekhez a különböző lakrészekhez a megfelelő megoldásokat kínáljuk – vezetősíneket fa fiókokhoz és teljes fém fiókrendszereket.

Teljesen mindegy, hogy egy fiók üres vagy telerakott, lágyan vagy erősen csukjuk be – BLUMOTION mindig tökéletes mozgással zárja.

TANDEMBOX plus BLUMOTION

A sokoldalú fiókrendszer

TANDEMBOX egy különösen sokoldalú rendszer fiókok, belső- és frontkihúzású fiókok legmagasabb szintű szereléséhez. A bépített BLUMOTION-nek köszönhetően a záródás lágy és halk. A több áttekintés és rend érdekében a TANDEMBOX fiók ORGA-LINE-belső osztórendszerrel egészíthető ki.

ORGA-LINE

A variálható belső fiókosztó rendszer

ORGA-LINE egy magas minőségű rozsdamentes anyagból készült osztórendszer fiókok és frontkihúzású fiókok belső tereinek felosztására. A nagy mennyiségű tálcákkal, kereszt- és hosszanti osztókkal a rendszer minden tárolnivalónak a megfelelő helyet biztosítja és ezáltal gondoskodik a rendről és áttekinthetőségről minden fiókban és frontkihúzású fiókban.

TIP-ON, TANDEMBOX fiókokhoz

Kihúzórendszerek egyszerű nyitása

A modern bútordesignban a fogantyú nélküli előlapok egyre nagyobb szerepet játszanak. TIP-ON megoldással, a mechanikus nyitásrásegítéssel a fiókok fogantyú nélküli előlapjai egy könnyed megnyomással fáradtság nélkül nyithatók.

SERVO-DRIVE fiókrendszerekhez

Az új elektronikus nyitásrásegítés. Elegendő a fogantyú nélküli előlapot kicsit megérinteni vagy a fogantyút lágyan meghúzni és a fiókok valamint a frontkihúzású fiókok automatikusan kinyílnak. Ez több használati- és mozgási szabadságot nyújt valamint magas nyitáskomfortot minden lakrészben.

SERVO-DRIVE a TANDEM és TANDEMBOX-fiókrendszerekkel kombinálható. Kiegészítésül szolgál a BLUMOTION, a megoldás lágy és halk záródáshoz, a magas mozgási minőség a konyhában.